9 Temmuz 2009 Perşembe

PORTO ve BİZİMKİLER


porto şampiyonlar ligi nde herhangi bir takımımızın grubuna düşse, hemen herkes sevinir. ama aslında sevinecek bir durum yok çünkü nerdeyse her sene gruplarından çıkıyorlar artı çeyrek final görüyorlar. üstelik her yıl 15-20 milyon euroluk iki ve daha fazlası oyuncu satıyorlar. müthiş bir transfer başarıları var, hem de başarıdan ödün vermeden. son örneği bu sezon: 4 sezon öncesinde 7 milyon euroya aldıkları Lisandro López i geçen hafta lyon a 24 milyon euro ya sattılar. yine 10 milyon euro ya 3 sezon önce alınan Lucho González, diğer bir fransız a marsilya ya 18 milyona satıldı. örnekleri çoğaltmak mümkün; geçen sezon quaresma, bosingwa; önceki sezon; anderson, pepe. uefa ve şampiyonlar ligi kazanıldıktan sonra; deco, carvalho, paulo ferreira, derlei. daha isimler çoğaltılabilir. gelecek sezonlar muhtemelen bu isimlere hulk, ibson, meireles eklenecek. bu transferler incelendiğinde ortak noktalar ortaya çıkıyor.
  • bonservis ödenerek alınan oyuncular 25 yaş ve altı
  • genelde oyuncu kaynağı güney amerika ve portekiz deki küçük takımlar
  • uzun süreli sözleşmeler yapılıyor
  • kadrodan sürekli oyuncu satılarak için alınan oyunculara yer açılıyor

gelelim bizim takımlara; yaşı 27 nin altında ve adı duyulmamış oyuncu transferi sanki yasak. menajerler durumu bildiği için de gelmeyi düşünen oyuncu bile kendini ağırdan satıp ekstra 1 milyon euro koparmaya bakıyor; yeni bahane de eşler oldu artık. ferrari kaça oynuyordu genoa da; maksimum 750 bin euro. çok mu formdaydı, hayır.(olsaydı konfederasyon kupası kadrosunda ya da başka herhangi bir takımın transfer listesinde olurdu.) beşiktaş gelecek 4 sezon için yıllık 2.5 milyon euro verecek ferrari ye. mantık olarak şampiyonlar ligi nde oynayacağı için daha az paraya gönüllü olarak oynaması lazım ama yok, öyle olmuyor bu işler buralarda, üstelik mustafa denizli gibi bir isim oradayken. peki ibrahim toraman sözleşmesini uzatırken, ne kadar isteyecek?

peki ya poulsen; aziz yıldırım futbol takımı için sadece önündeki 3 yılı düşünüyor. bonservisine 7 milyon, kendisinede yıllık 3 milyondan 3 yıllık sözleşme öneriliyor. 3 yıl içinde ve sonrasında bu oyuncudan para kazanma ve verim alma şansınız çok az. poulsen in son sezonun da pek de parlak geçmediği biliniyor.

ya da galatasaray; keita yı aldı 28 inde. satsa satsa rusya ya satar. bizim takımlar haziran ayı gelince başlıyorlar çalışmalara anlayacağınız. izleme komiteleri olsa, geniş bir listeleri olsa 26 yaş üstü bonservisli transfer yapmasalar. yani porto kurduğu organizasyonu ülkemizde gerçekleştirmek çok mu zor.

Hiç yorum yok: