4 Temmuz 2009 Cumartesi

SİVAS IN TRANSFERLERİ


sivasspor sanki iki yıldır başarısız olmuşçasına bu transfer sezonunda önemli bir revizyona gitti. 6 yabancı oyuncusuyla yollarını ayırdı. bunlardan sadece bilica yı istemeyerek gönderdiler. yaşına göre de önemli bir transfer ücreti artı oyuncu aldılar. gönderdikleri oyuncular 30 ve üzeri yaşlardayken gelenler oldukça genç, sadece ersen martin 30 yaşında. üstelik transferde alış veriş hesabı yapılınca şu anda artıdalar. sezonun transferde en hareketli takımı oldular. önemli oyuncular alıp, önemli ve takımı taşıyan oyuncularını gönderdiler. bir kez şampiyonluk yarışı yapabilirlerse bu onlar için önemli başarı sayılmalıdır. çok sayıda oyuncu değiştirdikleri için hazırlık dönemi oldukça önemli.

3 Temmuz 2009 Cuma

EGEMEN KAPTAN


trabzonspor un yeni kaptanı egemen korkmaz oldu. egemen kulüpteki 2. yılında kaptanlığa erişti. song ve yattara varken yönetim onu seçti. bu oyunculara yönetim tarafından verilmiş bir mesajdır. egemen zamanında fenerbahçe ye ilk 11 oynayamayacağı için gelmemişti, malum servet bile stoperde tutunamamıştı sarı lacivertlilerde. herhalde doğru bir karar verdiğini görmüştür. bu arada trabzon gibi altyapısı güçlü olan bir kulubün camiada henüz 2. sezonuna çıkacak bir oyuncuya kaptanlığı vermek zorunda kalması da epey düşündürücü.

9 YIL OLDU

VOLKAN DEMİREL


sözleşme işi iki taraf içinde çıkmaza girdi.
önce volkan ın penceresinden bakalım:
volkan 27 yaşında. kaleci olarak en iyi çağına giriyor. bugüne kadar euro 2008, şampiyonlar ligi nde çeyrek final oynadı. fenerbahçe yle şampiyonluklar yaşadı, yüksek paralara oynamadı. şimdi takım arkadaşlarının aldıklarını görüyor, kendi kariyerini düşünüyor, fenerbahçe deki alternatifsizliğini biliyor ve buna göre yüksek bir ücret talep ediyor. fenerbahçe de kalmak istediği ortada, zaten 1 aydır serbest. ancak o istediği parayı avrupa da alamayacağını da biliyor. ya yönetimin teklif ettiğini kabul edip, imzalayacak ya da yönetimin teklif ettiği paralara ya da daha azına başka bir kulübe imza atacak. bu arada volkan ın agresifliği ve de sık sık aldığı cezalar onun avrupa piyasasında hakettiği kadar aranan bir kaleci olmamasının birinci nedenidir.
gelelim fenerbahçe tarafına:
kulübün oyunculara ödediği ücretler tavan yapmış durumda. volkan ı takımda tutmak istiyorlar fakat volkan ın istediği paraya değil. çünkü volkan giderse yabancı haklarından birini kaleciye kullancaklar ve de o kaleciyi bu saatten sonra bulmak ciddi bir maliyet olacak. yönetimin önünde volkan ın önündeki seçeneklere benzer iki yol var. ya volkan a istediği para verilip, imza attırılacak ya da volkan a yol verilip, yabancı kaleci transfer edilecek ve de muhtemelen volkan a verilmeyen paradan daha büyük bir maliyet kulübe olacak.

2 Temmuz 2009 Perşembe

REAL İN 80 MİLYONU KALDI


perez in 300 milyonluk transfer bütçesinden kala kala 80 milyonu kaldı! şu ana kadarki transferler genellikle hücum hattına yapıldı. albiol ve garay (geçen sene alınıp kiraya verilmişti) da iki stoper transferi. real madrid esas sorunu hala devam ediyor: orta saha. gago ve iki diarra bu bölge yeterli değil. bu barcelona ve liverpool maçlarında görülmüştü. kalan parayla transfer yapılacaksa bu bölgeye yapılmalı. alınacak oyuncu xavi, iniesta, david silva, gerard veya lampard klasında olmalı(zaten onlar başka da yok sanki). ismi geçen xabi alonso eldekilerden iyi fakat, bu saydğımız isimlerden bir seviye altta bir oyuncu. bakalım perez orta sahaya transfer yapacak mı?

RAIKKONEN İN WRC DE YARIŞMASI


raikkonen f1 e verilecek 1 aylık arada finlandiya rallisiyle wrc ye ilk adımını atacak. f1 de beklediğini 2 yıldır bulamayan raikkonen yeni bir heyecan peşinde koşuyor. bir çok otoriteye göre raikkonen in f1 kariyeri iniş eğilimine girdi. böyle bir heyecanı denemek istemesi de bunun sonucu olabilir. zaten gelecek sezon ferrari koltuğunda onu göremeyenler bu duruma şaşırmayacak.

ABDUL KADER KEITA GALATASARAY DA


yine ters köşe oldu. lyon lu 28 yaşındaki oyuncu galatasaray a geliyor. sağ açık ve forvet oynayabilen keita lyon un kadrosunda 2 yıldır bulunuyordu. ilk on birin değişmez adamı değildi ve de iki yıl daha sözleşmesi bulunuyordu. lyon onu bıraktığına göre ya iyi bonservis bedeli aldı ya da gelecek sezon için revizyona giden lyon da düşünülmeyenlerden. galatasaray için yine öncelikli bölgeler dışında bir transfer gibi görünüyor. sağ bek veya stopere transfer yapılacağı düşünülürken, servet in kalması sonrası planlar ve transfer bütçesi değişti tabii. rijkaard onu genellikle 4-3-3 te forvetin sağında değerlendirecektir. galatasaray adına govou ya göre daha düşük maliyetli bir transferdir. yaşı da yüksek değil, iyi mi kötü mü transfer olduğuna fiyat-performans analizi yaptıktan sonra karar verilmeli. şu anda sözleşmeli yabancı sayısı altıya yükseldi(baros, lincoln, leo franco, linderoth, nonda, kewell). bakalım önümüzdeki günlerde kimler transfer edilecek?

1 Temmuz 2009 Çarşamba

BARCELONA TRANSFERE BAŞLIYOR


barcelona afrika kupası na gidecek olan eto'o, keita ve yaya toure yi düşünerek(artı takımdan ayrılacak olan gudjohnsen), orta saha ve forvete takviye yapacak. orta saha için liverpool dan mascherano, forvete ise valencia dan david villa ilk aday. iki transferin toplamı 80 milyon euro yu bulacak.

HİDAYET ORLANDO DAN KOPUYOR


hidayet orlando nun 4 yıllık toplam 36 milyon dolarlık sözleşmesini dün reddetti. bunun altında iki neden var. birincisi hidayet 10-12 milyon dolar arasında ve 5 yıllık bir kontrat istiyor, ikincisi de vince carter ın takıma katılmasıyla takımdaki rolünün değişeceğini ve süresinin azalacağını düşünüyor. şimdi ya orlando yeni bir teklifle gelecek ya da hidayet taliplileri arasında tercihini yapıp nba deki 4. takımını seçecek.

30 Haziran 2009 Salı

SON DEDİKODULAR


  • fiorentina lı felipe melo arsenal e yakın
  • wigan dan valencia manu ya gitmek üzere
  • eto'o city ye gitmeyi reddetti, barca daki sözleşmesini tamamlayacak
  • liverpool valencia dan silva ve villa yı istiyor

FENERBAHÇE ÜLKER, 4 ve 5 NUMARALAR

fenerbahçe ülker in uzun sayısı 5. bunlar vidmar, semih, oğuz, mirsad ve ömer aşık. tanjeviç in play off boyunca uyguladığı rotasyondan heralde en mutsuz olan oğuz olmuştur. çünkü genelde en az süreyi o aldı. tam oyuna ısındı kenara geldi. mirsad en uzun süreyi alan ve oyunun son bölümünü oynayan oldu. vidmar la başladı, bir dah hiç oynatmadığı oldu. kısacası biraz çorba oldu pota altı ve özellikle efes e karşı güçlü gibi görüldüğü yerden verim alamadı fenerbahçe ülker. burada bir karar verip bence bu sayıyı 4 e düşürmek gerekiyor. bir de unutulmasın alttan gelen enes kanter artı rasim var elde. vidmar en zayıf halka burada. bütün oyuncuları birlikte oynatınca verim düşüyor, biri 20 dakikanın üzerine çıkınca biri 7-8 dakikalarda kalıyor. tamamı milli takım oyuncusu olan bu uzunlardan verim almak için 20 li dakikaları vermek gerekir.

YENİ SEZON VE FORMALAR

forma satışları günümüzde kulüpler için önemli bir gelir oldu. eskiden ligin ilk maçında görülebilen yeni formalar önce geceler düzenlenip, tanıtılır oldu. şimdilerde ise özellikle avrupa da ligin son maçlarında takımlar bir sonraki sezon giyecekleri formalarla maçlara çıkıyor. örneğin chelsea 2008-2009 şampiyonlar ligi finaline sonraki sezon giyeceği formalarla çıktı ya da milan bu sezon giyeceği formaları geçen sezonun son 2 maçında giydi üstelik yeni sezonda oynamayacak olan maldini üzerinden formayı pazarladılar. bunlar pazarlama stratejileridir.
önce avrupa dan başlayalım...
avrupa da en ciddi atağı adidas yaptı, alman şampiyon wolfsburg u nike ın elinden kaparak. bunun dışında büyük takımların forma markalarıında bir değişiklik yok. puma da kappa nın feyenoord egemenliğine son verdi. ispanya da en ciddi değişiklik valencia nın nike ı bırakıp, kappa ya geçmesi oldu.
ülkemizde de bu 2 marka atakta. adidas şampiyon beşiktaş la anlaştı. böylece 3 büyük takımda adidas oldu artı sivasspor ve kayseri. bursa kappa dan puma ya döndü, tıpkı antalya nın nike tan puma ya dönmesi gibi. trabzon nike yola devam ederken büyükşehir belediye de nike la anlaştı.

GÜİZA


güiza son milli maçta attığı 2 gol sonrası gitmek istiyorum demiş. bu adam geçen hatırı sayılır bir bonservis karşılığı 4 yıllık dolgun maaşlı bir sözleşme yaptı fenerbahçe yle. geçen sezon son haftalarına kadar da pek bir varlık gösteremedi ama her zaman ilk 11 oynadı. şimdi çıkmış, gitmek istiyor. o zaman niye 4 yıllık sözleşme imzaladın? kötü bir futbolcu karakteri var ortada, sorunlarını medya aracılığıyla hem de eli kuvvetliyken çözmek isteyen. varsa talibi kulübe gelir anlaşır, gidersin ya da menajerine talimat verirsin bana kulüp bul diye. şimdi bir sürü konuşma olacak; kalmak istemeyen oyuncuyu göndermek lazım diye. ama yönetim bu transfer için 4 yıllık 25-30 milyon euro tutarında bir planlama yapmış. üstelik bizim takımlarımız giden veya satılan oyuncuların yerini doldurma planlarını yapmıyor(bakınız tuncay, aurelio). kısacası zor bir durum 31 ağustos a kadar güiza transfer yapamazsa, küçük emrah gibi dolanacak ortalarda. sonrası kıvırmaca olacak büyük ihtimalle; bir röportaj : fenerbahçe büyük camia diyecek.

29 Haziran 2009 Pazartesi

GÜNÜN SÖZÜ

inter in yeni transferi motta : gülümsemeden futbol oynanmaz

FENERBAHÇE ÜLKER ve YENİ SEZON


şampiyonluğun 2-0 dan sonra kaybedilmesi büyük bir şok oldu. final öncesindeki gelecek sezon düşünceleriyle sonrasındakilerde acaba değişiklik oldu mu? yabancıların sözleşmeleri devam ediyor, tanjeviç in de. bugün rubio dedikoduları çıktı ama dedikodudan öteye gideceğini sanmıyorum. yerli rotasyonu içinde fazla seçenek görünmüyor. bu durumda eldeki yabancılardan bir veya ikisini elden çıkarıp, yerine daha iyilerini almak gerekiyor. bu sezon faydalanılamayan giricek ten gelecek sezon beklenti büyük olacaktır. efes inde hedef büyüttüğü sezonda fb ülker in işi daha da zor olacak.

LAPORTA :"stratospheric offer"


laporta man.city nin eto'o için önerdiği 30 milyon euro için böyle niteleme yapmış. bu gösteriyor ki eto'o yla da anlaşırlarsa bu transfer gerçekleşecek gibi gözüküyor. sözleşmesinin bitimine bir yıl kaldığı için laporta böyle düşünüyor olabilir. barcelona yönetimi takım içinde sorun yaratan oyunculara hiçbir şekilde tolerans göstermiyor. önce ronaldinho, deco, edmilson, bu yılda eto'o. zaten isteseler bir yılı kalan sözleşmesini rahatlıkla uzatabilirler(valdes e yıllık 7 milyon veren bir kulüp sonuçta). kulüp şu anda eto'o boşluğunu nasıl dolduracağını düşünüyordur bence ya da ismi saptamış transferi için uğraşıyorlardır.

KÖYBAŞI



ne sol bekmiş ama...
gaziantep ve serdar kurtuluş tur bu işten karlı çıkan. antep 6.5 milyon euro yu cebe koydu, serdar da zaten oynama şansının olmadığı bir takımdan ayrıldı. gaziantepspor onun için şanstır, kendini geliştirebileceği, istikrara kavuşabileceği bir takımdır. beşiktaş kısmına gelince; evet ihtiyacı olan bir bölgeye yapılmış bir transferdir. ancak fiyat biraz ilginç; toplam maliyet 9 milyon euro civarinda. sadece şu bilgiyi verip, başka bir şey yazmıyorum:
roma sol bek ve açık oynayabilen norveçli john arne riise yi liverpooldan geçen sene, riise 27 yaşındayken 5,5 milyon euro ya transfer etmişti.

LOEB TAHTTAN İNDİ


loeb ilk 5 yarıştaki efsanevi başlangıcın ardından son 3 yarışta yalnızca 7 puan toplayınca liderliği ford pilotu hirvonen e kaptırdı. geriye 4 yarış kaldı ve ikili arasındaki puan farkı 1. yani sezon yeniden başlamış durumda. hirvonen loeb den 3 yarış daha kazanmasına rağmen puan olarak üstüne çıktı. istikrarlı bir performans çizdi(2 kez birinci, 4 kez ikinci, 1 kez de üçüncü). loeb ilk 5 yarışı kazanınca f1 benzeri sezonun kalan kısmının sönük geçeceği düşünülmüştü ama motorsporları işte, ne zaman ne olacağı belli olmuyor...

ÜLKEM MANZARALARI BREZİLYA DA


güney amerika ülkeleri fena halde türkiye ye benziyor, hele ki brezilya. palmeiras yönetimi barcelona 21 yaşındaki oyuncusu keirrison a talip olunca, oyuncuyu transfer görüşmeleri bitinceye kadar kadro dışı bıraktı. bunun üzerine takımın teknik direktörü luxemburgo da oyuncuyu bir daha hiç kadroya almayacağını söyledi. yönetim de bu gelişmelerden sonra luxemburgo yu görevden aldı.